Iată că, după o lungă absență, revin pe blog. Evident cu rubrica mea de suflet: “Cartea de sâmbătă după amiaza”. Cartea de sâmbăta aceasta aparține lui D.H. Lawrence și reprezintă romanul său de debut. În mod sigur v-ați dat seama despre propunerea de azi:
IMAG0644

Plotul: “Romanul este plasat exact în zona rurală în care a copilărit autorul. De aici și paginile de descriere de-a dreptul pasională a naturii, în care niște flori sunt motiv de beatitudine, iar niște pui de rață (s-ar putea să greșesc pasărea), prilej de meditație. Povestea este relatată la persoana întâi de Cyril Beardsall, un alter-ego al lui Lawrence. Cyiril e figura mai rațională și pragmatică, înconjurată de romantici.”

Câteva cuvinte acum și despre autor. David Herbert Lawrence s-a născut în 1885 în orașul Eastwood din Nottinghamshire, fiind cel de-al patrulea copil al unui miner și al unei foste învățătoare. A studiat la Universitate din Nottingham. În 1907 începe romanul “Păunul alb”, publicat în 1911 la editura Heinemann. Urmează: 1913: Fii și îndrăgostiți (“Sons and Lovers”), 1915: Curcubeul (“The Rainbow”), 1921: Femei îndrăgostite (“Women în Love”), 1923: Cangurul (“The Kangaroo”), 1926: Șarpele cu pene (“The Plumed Serpent”), 1928: Amantul doamnei Chatterley (“Lady Chatterley”). Moare de tuberculoza la Vence, în sudul Franței, în 1930.

În speranța că “v-am făcut poftă” de un clasic, lectură plăcută să aveți!